Top 10 – Cele mai bune smartphone-uri la sfarsit de an

de: Victor Rizescu
28 12. 2012

Asa cum era si de asteptat 2012 a fost un an impresionant pentru piata smartphone-urilor. Am asistat la o multime de lansari, prezentari si confruntari intre diferite telefoane mobile, care mai de care mai potente si mai intens promovate.

Daca la jumatatea anului, realizam un top 10 al modelelor aparute in prima parte din 2012, astazi a venit momentul sa tragem linie si sa va prezentam cele mai bune 10 smartphone-uri din acest an. Trebuie sa recunoastem ca tehnologia in aceasta industrie se dezvolta incredibil de repede si nu mica ne-a fost mirarea sa vedem cum in doar sase luni si-au facut loc pe piata noi modele cu functii si specificatii de invidiat.

In cazul in care va intrebati ce am luat in considerare pentru ierarhizarea telefoanelor, unul dintre criteriile principale a fost performanta, urmat de disponibilitatea pe piata interna, dotarile tehnice, nivelul de popularitate in randul utilizatorilor si nu in ultimul rand un raport calitate/pret cat mai bun.

10. Nokia 808 PureView

O pozitie nu foarte confortabila pentru castigatorul premiului „Best New Mobile Handset” la Mobile World Congress 2012. Cu toate acestea daca nu ar fi vorba despre cea mai avansata camera foto (41 Megapixeli interpolati) din piata telefoanelor mobile, mai mult ca sigur PureView-ul nu ar fi prins nici macar aceasta ultima pozitie. De ce? Foarte simplu pentru ca vorbim mai degraba de o compacta foto usor cam scumpa decat de un telefon inteligent de ultima generatie.

La un pret de peste 2000 de lei, nu stiu cati dintre fanii Nokia vad acest model ca fiind unul macar tentant si asta se reflecta fara indoiala in vanzarile deloc impresionante ale terminalului. Specificatiile oarecum banale vin sa intareasca aceasta pozitie: procesor ARM 11 la 1,3 GHz, 512 MB RAM, display AMOLED ClearBlack de 4 inci si 360×640 pixeli, coordonate de Nokia Belle, un sistem de operare cu adevarat depasit. Si sa nu mai vorbim ca odata cu lansarea Galaxy Camera achizitionarea unui Nokia 808 PureView este oarecum lipsita de sens.

9. HTC Windows Phone 8X

A doua parte a acestui an a venit si cu o revelatie din partea celor de la Microsoft: noul sistem de operare Windows 8. Pe langa PC-uri si laptopuri, gigantul software a introdus pe piata Windows RT (pentru tablete) si Windows Phone 8 (pentru smartphone-uri).

Se pare ca cei de la HTC nu au uitat vechiul parteneriat pe care l-au avut cu Microsoft si au lansat pe piata si HTC 8X care se vrea a fi un fel de flagship al companiei pentru aceasta varianta de OS. Nu cu mult timp in urma ne-am jucat si noi cu smartphone-ul si am ramas oarecum placut impresionati.

Performanta platformei hardware, densitatea mare a pixelilor, amplificatorul Beats si constructia impecabila ne-au amintit de perioada de glorie a producatorului taiwanez. Pe de alta parte slaba dezvoltare a ecosistemului Windows Phone, memoria limitata, precum si pretul destul de ridicat ne-au determinat sa il plasam nu foarte sus in preferintele pe 2012.

8. Sony Xperia T

Daca in iunie aminteam in topul nostru de Sony Xperia S, acum am ales sa mentionam ceva mai noul si mai performantul Xperia T. Avand in vedere ca a ajuns la noi pe piata abia in aceasta toamna, nu a apucat sa stranga prea multi utilizatori de partea sa. Cu toate acestea dotarile de sub capota il recomanda drept un telefon capabil sa se dueleze cu mai marii industriei, mai exact chipset-ul Qualcomm MSM8260A Snapdragon, completat de 1GB RAM, display-ul de 4,55 inci la 720×1280 pixeli (323 ppi) si o camera Full HD de 13 megapixeli.

Pretul relativ mare, intarzierea update-ului la Jelly Bean, precum si acumulatorul nu foarte generos reprezinta principalele motive pentru care regasiti aceasta „bestie” abia pe locul 8. Daca Sony va opera ceva reduceri de pret si va grabi procesul de update al software-ului, avem toate sansele sa asistam la o propulsare in vanzari a lui Xperia T in primul trimestru din 2013.

7. Nokia Lumia 920

Nokia si-a pus toate sperantele in colaborarea cu cei de la Microsoft si mizeaza totul pe noile smartphone-uri cu Windows Phone 8. Noul membru al familiei Lumia, 920 vine sa confirme angajamentul producatorului finlandez. Discutam despre unul dintre cele mai robuste telefoane din acest top, care imbina intr-o maniera placuta dotarile tehnice, design-ul specific si functiile avansate.

Vorbim de un smartphone cu Windows Phone 8 care se lauda cu deja cunoscuta platforma Qualcomm MSM8960 Snapdragon, un display IPS de 4,5 inci la 768×1280 pixels (332 ppi), o camera de 8 megapixeli cu lentile Carl Zeiss si modulul 4G recomanda Lumia 920 drept un flagship desavarsit.

De ce nu aspira la podium? Windows Phone 8 nu este tocmai in masura sa se dueleze cu ultimele versiuni de Android sau iOS, smartphone-urile actuale depasesc performantele dual-core, este exagerat de mare si greu pentru diagonala oferita, iar pretul de aproximativ 3000 de lei ar trebui sa tina cumparatorii destul de departe.

6. HTC One S

Lansat inca din februarie, HTC One S ramane unul dintre cele mai reusite modele dual core ale acestui an, care atrage printr-un echilibru desavarsit intre performanta, functii, design si calitatea materialelor folosite. Ca sa ne intelegem vorbesc de varianta initiala echipata cu SOC-ul Snapdragon S4, procesor dual core Krait la 1,5 GHz si nu ceva mai slabul model care vine cu Snapdragon S3 tactat la 1,7 GHz.

Smartphone-ul s-a bucurat de vanzari record si odata cu scaderea de pret tinde sa devina un adevarat best buy si la noi pe piata. Avand in vedere „vechimea” device-ului locul sase este mai mult decat confortabil dar si cat se poate de bine-meritat. O autonomie usor imbunatatita si un update ceva mai rapid la Jelly Bean ar fi pus in mare dificultate principalii rivali din partea concurentei.

 

5. HTC One X

Probabil ca multi dintre voi va intrebati de ce am ales sa nu includ in top ceva mai noul HTC One X+. Foarte simplu pentru ca vorbim de acelasi telefon cu niste imbunatatiri nu foarte importante (modulul 4G si chipset-ul o idee mai performant), care nu cred ca justifica diferenta de pret (aproximativ 700 de lei).

HTC One X si-a demonstrat cu varf si indesat alura de flagship, reusind sa puncteze prin vanzari, pe cand HTC One X+ a aparut pe piata intr-un moment in care concurenta deja puncta prin ridicarea stachetei. Dupa cum notam si in vara, acest terminal ofera unul dintre cele mai bune display-uri din piata, asociat cu un design si o calitate a materialelor incredibila, propulsate de o platforma hardware inca destul de potenta. Daca luam in calcul si reducerea de pret, HTC One X reprezinta o alegere destul de echilibrata cand vine vorba de smartphone-uri Android cu potential.

4. Google Nexus 4

In sfarsit o surpriza placuta din partea celor de la LG care au reusit sa colaboreze cu Google pentru lansarea celui mai nou terminal care ruleaza Android-ul 4.2 in stare pura, fara nici cea mai mica interventie. Era oarecum de asteptat un asemenea parteneriat, mai ales daca luam in calcul performatele monstrului Optimus G, din care se trage si noul Nexus 4.

Desi nu putem spune ca ne bucuram de o prezenta oficiala pe piata din Romania, acest smartphone se afla mai mult ca sigur pe listele de cumparaturi ale multor fani Android de la noi din tara. Asta pentru ca ofera un set de caracteristici demne de invidiat, o constructie si un design extrem de elegant si nu in ultimul rand un raport calitate/pret (nu in magazinele de la noi) de-a dreptul impresionant.

Pentru cei care nu stiu deja vorbim de un telefon cu display True HD IPS Plus de 4,7 inci la 768×1280 (318 ppi), chipset Qualcomm APQ8064 Snapdragon, format dintr-un procesor Krait quad-core la 1,5 GHz, placa grafica Adreno 320 si 2GB RAM.  Camera de 8 megapixeli, precum si imbunatatirile aduse de Android 4,2 il recomanda drept o alegere inspirata.

De ce nu in top 3? Nu am inteles de ce Google a optat pentru carcasa integral din sticla (mai mult ca sigur va ceda in timp), de ce neaparat design-ul unibody care nu permite schimbarea acumulatorului si nu in ultimul rand memoria interna limitata si absenta conexiunii 4G.

3. Apple iPhone 5

Unul dintre cele mai asteptate modele ale acestei toamne a fost lansat in stilul caracteristic al celor de la Apple. Parca mai mult decat oricand au fost confirmate majoritatea zvonurilor, mai ales cele cu privire la felul in care o sa arate „noua revelatie a marului american”.

Asa cum ne-am obisnuit, in ciuda faptului ca noul iPhone nu aduce schimbari majore fata de versiunile precedente, jucaria celor de la Apple a impresionat prin vanzari record mai ales in perioada de imediat dupa lansare. Mai mult ca sigur sunt fani care si l-ar dori pe primul loc in toate topurile, cum la fel de bine exista comunitatea Android care probabil ca ar prefera sa nu mai auda niciodata de smartphone-urile Apple.

In ciuda specificatiilor si functiilor prea putin iesite din comun, ultimul telefon al celor de la Apple a fost primit cu destul entuziasm de catre utilizatori, a reusit sa se vanda foarte bine si pe alocuri sa fie apreciat mai ales pentru design-ul sau si calitatea materialelor si a procesului de asamblare.

De ce nu mai sus? Pentru ca primele doua pozitii sunt ocupate de terminale care nu doar ca au adus un plus de inovatie si culoare anul acesta, dar se lauda si cu un raport performante/pret ceva mai bun. Momentan iPhone 5 poate fi achizitionat in Romania pentru aproximativ 3300 de lei, un pret destul de piperat daca il raportam la ceea ce ofera.

2. Samsung Galaxy Note II

Dupa cum am notat si in review-ul realizat acum ceva timp, Galaxy Note II este un adevarat smartphone la categoria grea. Si asta nu doar datorita dimensiunilor sale impunatoare ci si personalitatii extrem de puternice. Fara indoiala vorbim de cel mai complet smartphone realizat de Samsung pana in prezent, un device capabil sa satisfaca si cele mai exigente pretentii ale unui heavy user.

Display-ul impresionant de 5,55 inci ofera confortul in utilizare, de care avem cateodata atat de multa nevoie, in timp ce platforma hardware bazata pe puternicul Exynos 4412 cu al sau procesor quad-core la 1,6 GHz. Memoria RAM de 2 GB si procesorul grafic Mali 400 vin sa sustina capacitatile multimedia ale telefonului. La capitolul software, Jelly Bean-ul preinstalat si functiile Premium Suite impresioneaza prin nivelul incredibil de customizare si usurinta in utilizarea de zi cu zi.

In momentul de fata pentru aproximativ 2500 de lei, puteti sa beneficiati de ceea ce are de oferit acest gigant din industria telefoniei mobile. Daca ma intrebati pe mine, Galaxy Note II s-ar fi calificat pentru prima pozitie a acestui top daca nu am fi avut de-a face cu niste dimensiuni nu tocmai acceptabile pentru majoritatea utilizatorilor de Android.

1. Samsung Galaxy S III

Si am ajuns si la prima pozitie care dupa cum puteti observa ramane aceeasi ca si acum sase luni. Cum e posibil? Foarte simplu, Samsung a reusit sa se impuna cu ajutorul familiei Galaxy si asta pentru ca au cautat sa inoveze si mai mult in fiecare an. Anul acesta s-au impus pe primele doua pozitii din topul nostru si mai mult ca sigur in topul preferintelor fanilor Android si nu numai.

Sunt ferm convins ca Galaxy S III nu mai are nevoie de nici o prezentare tehnica si mai mult ca sigur cei mai multi dintre voi deja viseaza la specificatiile flagship-ului Samsung. Odata cu trecerea la Jelly Bean si preluarea unor functii din Premium Suite, regasite si pe Note II, smartphone-ul va deveni brusc si mai interesant pentru utilizatori.

Daca mai luam in calcul si pretul ceva mai mic fata de momentul lansarii, pentru cei aproximativ 2200 de lei Samsung Galaxy S III ramane in continuare o varianta demna de luat in seama atunci cand trebuie sa va orientati catre un nou upgrade.

Concluzii

Asadar a mai trecut un an plin de aparitii care mai de care mai surprinzatoare pe scena industriei de smartphone-uri. Terminale si mai performante isi fac loc in buzunarele noastre promitand ca ne vor ajuta sa ne indeplinim mai usor sarcinile si nevoile de zi cu zi.

Exact cum observam si la sfarsitul anului trecut Samsung este pe drumul cel bun si are toate sansele sa se distanteze decisiv de concurenta daca o sa mentina acest ritm. HTC parca da semne de revenire dar nu foarte clare si nu intotdeauna consecvente.

Nokia isi joaca singura carte ramasa: Windows Phone 8 si spera sa revina la gloria de mult apusa, scenariu destul de greu de inchipuit avand in vedere ecosistemul foarte tanar. Motorola se zbate sa promoveze cateva idei interesante de smartphone-uri dar parca ii lipseste ceva.

Apple face legea in continuare la capitolul vanzari, cu ale sale iPhone-uri nu la fel de spectaculoase ca inainte, dar la fel de profitabile sau chiar mult mai profitabile.

BlackBerry mai are o singura sansa sa uimeasca prin lansarea BlackBerry 10, sistem de operare si linie de device-uri de care depinde in mare parte existenta companiei si pe viitor.

Acestea fiind spuse, la ce ar trebui sa ne asteptam in 2013? Tendinta pare destul de clara device-uri Full HD, cu display-uri de peste 5 inci, camere foto cu cat mai multi megapixeli si sisteme de operare cat mai user friendly.

Tot in 2013 speram sa vedem un Android 5.0 si mai bine optimizat, un Galaxy S IV cat mai inovativ, Galaxy Note III cu o diagonala cat mai mare inghesuita intr-o carcasa „minuscula” si un iPhone 5S sau iPhone 6 care sa aduca in sfarsit ceva nou.